Weerstation Markelo is een zogenaamd stadsstation. Het weerstation staat in de bebouwde kom van Markelo.
In augustus 2013 is begonnen met de automatische metingen. Voor de metingen wordt gebruik gemaakt van een Davis Vantage Pro 2 weerstation. Het bestaat uit een console, de geintegreerde sensor suite (ISS) en de windmeter. De windmeter is met een kabel aangesloten op de ISS. De ISS communiceert draadloos met de console. De ISS werkt op zonne energie welke wordt opgewekt door de witte solarcel op de zendmodule. In donkere tijden zorgt een batterij voor de stroomvoorziening.
Het weerstation staat op 3 meter boven de grond opgesteld.
Het weerstation meet de volgende grootheden:
Temperatuur (°C), Luchtdruk (hPa), Luchtvochtigheid (%), Windrichting, Windsnelheid (km/uur) en Neerslag (mm).
De temperatuur- en vochtigheidssensoren zitten in het gedeelte met de witte lamellen onder de ISS. Dit gedeelte noemt men ook wel een schotelhut of weerhut. In de weerhut heeft de wind vrij spel maar zon en neerslag kunnen niet tot de sensoren doordringen.
De neerslag wordt gemeten in het zwarte trechtervormige instrument bovenop de ISS. Hierin wordt de neerslag opgevangen waarna het onder de trechter op een systeem van 2 bakjes met een kantelmechanisme valt. Elke kanteling staat voor een neerslaghoeveelheid van 0,2 millimeter. Dit is daarom ook de minimaal meetbare hoeveelheid neerslag.
Om de windsnelheid en de windrichting te meten is het weerstation voorzien van een windvaan en een cup-anemometer. Om representatieve waarden te meten moet de windmeter boven de bebouwing uitkomen. De windmeter is op een mast gemonteerd op een hoogte van 9.5 meter boven de grond.
Het weerstation communiceert met de console en met de datalogger. De datalogger wordt elke minuut uitgelezen met het gratis Windows programma Cumulus. Ook als de pc niet aan staat bewaard de datalogger de meetgegevens van het weerstation.
De gegevens op de website worden elke 5 minuten ververst.